Bra att Veta – Extra Jungfruolja (Olio extra vergine d’oliva)

Medelhavsdieten bygger till stor del på användningen av dess effektivitet och godhet avhälsosamma livsmedel och nytta för kroppen, först och främst att använda olivolja i stället för vegetabiliska eller animaliska fetter.

extra virgin oliv olja i 5L burk

Jessika och Marisa i Capalbio

Utbudet av matoljor som konsumenten är mycket brett och varierat, och vi kommer att försöka ge dig på dessa sidor dedikerade till den välsmakande mat för en översikt så komplett som möjligt. Den första distinktion att göra är mellan olivolja och vegetabilisk olja, med användning och organoleptiska egenskaper väsentligt olika, på denna sida kommer vi att fokusera på vad som kan kallas kungen av oljor: extra virgin olivolja (EVO). Erhålls genom kallpressning av oliverna, varm eller vid rumstemperatur, men noga för att undvika oönskade element att i oljan, extra virgin olivolja, måste uppfylla mycket stringent i förhållande till graden av surhet, som inte bör överstiga 2 procentenheter av innehåll oljesyra, och andra krav som är karakteristiska för denna typ av olja.

Dessutom bör den EVO endast erhållas med mekaniska arbetsprocesser som inte innebär tillägg av kemikalier för att öka eller påskynda produktionen.

Om vi skulle lista alla recept uppnås med extra virgin olivolja förmodligen skulle ta månader av tid och inte tar slut listan, som växer för varje dag, men det finns extra virgin olivolja som vi använder kommer från landsbygden tradition och som sannolikt inte kommer att försvinna, överväga, till exempel den klassiska bruschetta, enkel, bröd, olivolja, vitlök och tomat, och om vad som är gott, eller till och med en enkel tomatsallad som tar tjocklek och godhet genom att lägga till ett duggregn av extra jungfruolja. Som vi skrev tidigare, måste oljan, att kallas extra virgin olivolja möta exakta och strikta normer, som gäller inte bara för dess sensoriska egenskaper, men även produktion och bevarande.

Olivolja produktionen innebär en rad olika faser av arbetet: Tvätt, trycker på, knådning, Pressa, Separation, Förvaring. Utan att gå in på detaljer, kommer oliver som anländer till bruket vägas, tvättas, minskar i smeten, och centrifugeras saft, varma eller kalla, beroende på den särskilda cykel som används för att separera olja från vatten och smuts, och sedan intäkterna från bearbetning, kommer extra jungfruolja förvaras i behållare av rostfritt stål tills buteljering till salu. EVO oljor kan ha mycket olika smaker bland dem, mer eller mindre fruktig, mer eller mindre söt, bitter, kryddig, med inslag av gräs, löv, mogen frukt, mandel, osv. I naturen finns det många sorter av olivolja, dessa sorter, som ger oljor med mycket olika sensoriska egenskaper. Det är svårt att bedöma om ett köp EVO är bra eller inte, i allmänhet måste man vara försiktig med alltför låga priser, och om vi talar om EVO är det ingen skillnad mellan bruket och industrin som ett svar både på specifikationerna, de “enda skillnaden är att i branschen blandas olika typer av EVO för att möta smak av konsumenter och ger en produkt med konstant under hela året. När det gäller näringskvalitet oljan Extra Virgin Olivolja, måste det sägas att på kaloriintaget alla oljor ger samma kalorier, cirka 900 per 100 gram produkt, men den starkare smak och övertygande olja EVO tillåter oss av utilizzarne mindre, även den extra jungfruolja innehåller inget kolesterol och bekämpar onda kolesterolet genom att främja bra. För korrekt lagring av olja måste följas vissa regler:

  • Undvik långvarig exponering för direkt solljus
  • Undvik förvaring vid temperaturer över 25 ° C
  • Undvika direkt kontakt av oljan med luften
  • Oljan skillnad från vin bör konsumeras färsk, den färskare desto bättre kvalitet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *